Piyano. Hobi mi kariyer mi?

Erken yaşta başlanan piyano eğitiminin, istikrarlı ve iyi düşünülmüş bir sistematiğe dayalı olması halinde, çocuğunuz için sadece bir hobi değil, üniversite eğitiminin yanı sıra, ona ikinci bir kariyer kapısı açabileceğini hiç düşündünüz mü? Eğer düşündüyseniz, emin olun ki yolunuz uzun soluklu, meşakkatli ama bir o kadar da zevkli bir müzikal serüven olacak…

Ülkemizde son yıllarda oldukça popüler bir çalgı olan piyano, hem çocukların erken yaşta müzikal becerilerinin olgunlaşmasında, hem de klavyeli bir çalgı olmasının artısı olarak çocukların ses aralıklarını kolayca kavramasında önemli bir rol oynar. Bu durum miniklerin erken yaşlarda gelişen müzikal algısını perçinler. Bu yönleriyle piyano, çocukların analitik düşünme becerisi, genel IQ ve duygusal zeka gelişimini olumlu yönde etkileyerek çoklu düşünme yetilerini geliştiren bir çalgıdır.

Evet ama, hobi amaçlı piyano derslerini, bir müzik diploması alma fırsatına nasıl çevireceğiz? Bilindiği üzere her işte olduğu gibi sistematik bir çalışma, başarının olmazsa olmazlarından biridir. Öyleyse minik öğrencimizin doğru bir piyano eğitimi için:

  1. Çalgısını iyi bir şekilde tanıması,

  2. Piyanoya hakimiyetini pekiştirecek çeşitli teknik etütleri doğru bir şekilde öğrenip, doğru uygulaması,

  3.  Piyano eğitimini, kapsamlı bir müzik teorisi, solfej ve işitme eğitimi ile doğru ölçüde harmanlayan sistematik bir çalışmaya yönelmesi,

güzel bir başlangıç olabilir. Günümüz rekabet dünyasında çocukların çalgı eğitimine motivasyonlarının devamlı kılınması ve müzik kariyeri konulu planların hayata geçebilmesi için itici bir güç gerektiği aşikar. Tam da bu noktada, alınan eğitimlerin belgelenmesi ihtiyacını sertifikasyon sistemiyle karşılayan, nitelikli ve uluslararası geçerliliğe sahip ‘müzik sınavları’ karşımıza çıkar. Yıllarca hobi amaçlı aldıkları çalgı eğitimini belgeleyebilmek için, dünya çapında yaygın olan ve hatırı sayılır üne sahip müzik okullarının tarafsız, konusunda uzman sınayıcılar aracılığıyla düzenlediği sınavlarına katılmak, hem ailelere hem de çocuklara oldukça cazip gözükebilir. Bu yolla çalgı eğitimlerini sertifikalandırmak ise çocukların müzik kariyeri için pek çok yönden avantajlı, motivasyon yükseltici ve belirleyici bir yol olacaktır.

Bu sınav sistemlerin en çok bilineni ve global olarak en yaygın ve prestijlilerinden sayılan ‘İngiliz Kraliyet Müzik Akademisi Sınav Sistemleri’ kısa adıyla ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music): menşei İngiltere olan, Londra merkezli ve 1889’dan beri faaliyette bulunan, sırasıyla;

  • The Royal Academy of Music (Kraliyet Müzik Akademisi)

Kuruluş yılı: 1822, Kampusü: Londra, İngiltere

  • The Royal College of Music

Kuruluş yılı: 1822, Kampusü: South Kensington, Londra, İngiltere

  • The Royal  Conservatoire of Scotland

  • Kuruluş yılı: 1845, Kampusü: Glasgow, İskoçya

  • Trinity College London

Kuruluş yılı: 1877, Kampusü:  Londra, İngiltere

Trinity College London, 1877’den bu yana dünya çapında değerlendirmeler sunan, önde gelen bir uluslararası sınav kurulu ve bağımsız eğitim kurumudur. Müzik, tiyatro, kombine sanat ve İngilizce dilini kapsayan iletişim ve performans becerilerinin değerlendirilmesinde uzmanlaşmıştır. Dünya çapında 60’tan fazla ülkede yılda 850.000’den fazla adayın bulunduğu Trinity , öğrencilerin ilerlemesine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır.

The Royal Northern College of Music
Kuruluş yılı: 1893, Kampusü: Manchester, İngiltere

isimli Birleşik Krallığa bağlı müzik okullarının ortak oluşturduğu bir sınav sistemidir.

ABRSM sınavları, dünya çapında, her yıl, müzik teorisi sınavlarının da içinde bulunduğu 20’nin üzerinde farklı çalgı disiplininde, pratik ve yazılı sınav formunda düzenlenmektedir. Her yıl Yaklaşık 93 farklı ülkeden ve çeşitli milliyetlerden, 650.000’in üzerinde aday, ABRSM sınavlarına katılarak çalgı eğitimlerini eğitimlerinin belgelendirebilme şansını değerlendirmektedir. Aralarında yazımızın ana konusu olan piyanonun da bulunduğu pratik çalgı sınavları; İngiltere’den gelen konusunda uzman ve saygın bir müzisyen ve eğitimci olan sınayıcılar tarafından, ülkemizde de 2018 yılından bu yana merkezi Denizli’de bulunan ‘Rönesans Müzik Akademisi’ aracılığı ile düzenlenmektedir.

ABRSM’nin bağlı olduğu okullar’dan, ‘The Royal Academy of Music’ (Kraliyet Music Akademisi); 1822 yılında kurulan Britanya’nın mezun veren en eski ve saygın müzik okullarındandır.

Benzer ve birbirine tamamen eşdeğer sertifika ve diploma programlarına sahip diğer iki prestijli okul, University of West London / London College of Music ile Trinity College’dır. Bu sistemlerin her biri birbirine eşdeğer sertifika ve diplomalar vermekte, ufak tefek farklılıklar dışında sistemleri birbirlerine çok benzemektedir.

Enstrüman eğitimine hobi amaçlı dahi başlanılsa, ileriye yönelik ve çok katmanlı bir çalışma sistematiğinin esas alınması başarıya giden ilk aşamadır. Bu durumda piyano dersine başlayacak olan miniğimizin, yaş grubuna göre alacağı eğitimin dikkatli bir şekilde planlanması ve piyanistlik yolunda gerekli temellerin doğru atılması oldukça önemlidir. Bu planlamayı yaparken:

  • Eğer çocuğunuz kreş çağındaysa, piyanoya başlamadan önce okul öncesi temel müzik ve/veya piyano eğitim programı uygulayan bir piyano eğitimcisinin gözetiminde grup derslerine katılmasını sağlamak iyi bir seçenek olabilir. Bu tür çalışmalara bazı yaz okullarında, okul öncesi eğitim veren merkezlerde ya da doğrudan müzik dershaneleri ve özel piyano öğretmenlerinin imkanlarından faydalanılarak ulaşılabilir.

  • Eğer çocuğunuz ilköğretim çağındaysa, kariyer odaklı planladığınız piyano eğitimi amacınızı anlayabilecek ve bu yönde çalışmaya istekli bir piyano eğitimcisi ile derslere başlamak iyi bir seçim olacaktır.

Bu durumda piyano eğitimcinizin:

  1. Çok katmanlı bir piyano eğitimini hedeflemesi,

  2. Çalışmalarında öğrencilerini sadece sezon sonu resitallerinde çalınacak bir kaç eserin ezberiyle sınırlamaması,

  3. Öğrencilerinin piyano alanındaki müzikal geleceklerinin doğru şekillenmesini esas alan bir anlayışta olması beklenmelidir.

Eğer piyano eğitimciniz, yukarıdaki özelliklere ek olarak piyano sınav sistemlerine de entegre bir çalışma sürdürüyorsa, bu durum bizim için avantaj oluşturacaktır. Bu konuda tecrübeli olan bir eğitimci, temel piyano eğitiminin içinde yer alan ve küçük öğrencimizin söz konusu sınavlarda sorumlu olacağı:

  1. Temel deşifre becerisi,

  2. Temel işitme becerisi,

  3. Temel piyano becerisine yönelik çeşitli teknik etütler (gamlar, arpejler ve benzerleri)

konularında çalışılması yönünde çocuğunuzu yönlendirmeli ve teşvik etmelidir.

Bu durumda her ne kadar ‘hobi’ olarak başlansa da belirli bir sistemde yürütülen piyano dersleri, aslında çok da uzak olmayan bir gelecekte çocuğunuzun kariyer hedefli piyano çalışmalarına kapı aralayabilecektir.

Kaynak: piyanopedagojisi.com

Yorum Yap

WhatsApp chat